IN BRIEF
- Canadese politie doet pogingen om het publiek te waarschuwen voor de steeds vaker voorkomende Bitcoin-zwendel.
- Scammers nemen meestal telefonisch contact op met slachtoffers en afpersen Bitcoin door zich voor te doen als ambtenaar.
- Autoriteiten in de VS hebben vergelijkbare publieke waarschuwingen gegeven.
Als gevolg van een toename van de Bitcoin-zwendel heeft de Canadese politie een publieke bewustmakingscampagne gelanceerd om potentiële slachtoffers van het gevaar voor te lichten.
In Regina heeft de politie gemeld dat steeds meer mensen worden opgelicht – ook al weten velen niet wat Corona Millionaire is. Volgens een CBC-rapport heeft de regering gereageerd door te proberen de boodschap aan het publiek te verspreiden via persberichten en sociale media. Een postercampagne zou de volgende stap zijn.
Het primaire doel is om de mensen eraan te herinneren dat de overheid nooit betaling in cryptocurrency zal eisen. De politie van Toronto voerde eerder dit jaar een soortgelijke campagne.
Per CBC, oplichters spoofen hun oproepen uit om het te laten lijken alsof ze bellen van een lokale politiedienst of overheidsinstantie. Dan, over de telefoon, zullen de oplichters het slachtoffer, vaak een bejaarde persoon, vertellen dat ze van een overheidsinstantie zijn en dat hun SIN-nummer is gecompromitteerd of dat ze belasting verschuldigd zijn. De details variëren, maar het eindspel is altijd hetzelfde, het slachtoffer naar een Bitcoin-automaat sturen en geld van hen afpersen.
Soortgelijke regelingen zijn gemeld in Winnipeg, waar een winkeleigenaar in juni besloot het heft in eigen handen te nemen door een groot bord op de Bitcoin ATM te plaatsen dat klanten waarschuwt voor telefoonoplichterij waarbij cryptocurrency betrokken is.
Er zijn de afgelopen jaren veel bekende Bitcoin-zwendelpraktijken geweest in Canada. In 2017 slaagden fraudeurs die zich voordeden als belastinginners erin om mensen te overtuigen om meer dan 340.000 dollar in Bitcoin te sturen.
Autoriteiten in de VS hebben vergelijkbare waarschuwingen gegeven – zoals in augustus toen het advocatenkantoor van Californië een lijst publiceerde van de meest voorkomende digitale valutafraude.